Curriculum Vitae

Equmenia 2012 – 2014

Equmenia är Sveriges största kristna barn- och ungdomsorganisation och där har jag – vid sidan om min firma och en del föräldraledighet – haft två tjänster de senaste två åren. Dels har jag ansvarat för insamlingskampanjer och kommunikation med medlemsföreningarna när det kommer till strategier och tänk för gemensam insamling och marknadsföring av projekt man stöttar runt om i världen. Sen har jag också vikarierat som barn- och ungdomskoordinator vilket har inneburit att jag ansvarat för de ungdomsledare som finns anställda i Equmenias föreningar runt om i landet. Huvuduppgiften för min del har handlat om utbildning, att hjälpa unga ledare att växa. Genom samordning, föreläsningar och coachning men också genom att – tillsammans med Magnus Sternegård och Ola Rikner – skriva en handbok för just ungdomsledare som planeras att komma ut under 2015. Ett spännande projekt jag gärna berättar mer om.

 

Egen företagare 2011 –

Jag har haft egen firma sedan rätt många år men lever på den på heltid sedan januari 2011. Jag sysslar framförallt med att föreläsa, men gör också en del projektledaruppdrag.

Exempel på uppdragsgivare: Livgivande Företag (EFK), Örebro Folkhögskola och Götabro Kursgård, Liljeholmens Folkhögskola, Örebro Kommun, Gemensam Framtid, Teologiska Högskolan i Stockholm, Think Happy Thoughts, Beckmann & Co, Örebro Universitet, Rotary, Dagen, Kriminalvården, Brynte Consulting.

 

Världens Barn 2012

Jag är under några månader på deltid anställd som projektledare för Världens Barn. Jag arbetar med insamlingssatsningar i anslutning till den stora gala som SVT sänder i oktober. Bakom Världens Barn står flera av våra största välgörenhetsorganisationer som Rädda Barnen, Röda Korset, Diakonia, Erikshjälpen och Läkarmissionen.

 

Swedmedia 2009 – 2010

Jag anställdes på Swedmedia i Stockholm som ansvarig för ett ledarskapsben där man tänkte sig arbeta med att skapa en plattform för ledarskap inom svensk frikyrka. Jag ansvarade, bland annat, för relationerna till Willow Creek Association i Chicago och den årliga konferensen Global Leadership Summit. Jag var också med i en hel del initiativ rörande unga och ledarskap och jag projektledde, med mycket liten framgång, satsningen ”Ditt viktigaste val” i samband med valrörelsen 2010.

Gemensamt insåg jag och min chef ganska snart att det inte fanns underlag för den typ av satsning vi ville göra. Samfunden hade – enkelt uttryckt – fullt upp med sitt eget. Vi var rörande överens när jag slutade där i december 2010 och vi har fortsatt att samarbeta.

 

STARTcentrum 2005 – 2009

Jag rekryterades till STARTcentrum – ett företag som arbetar med ledarskap och entreprenörskap i Örebro – för att projektleda eventet eMax. Det är en fyradagarssatsning som samlar 200 av de mest drivna unga entreprenörerna i landet för utbildning, uppmuntran och en tävling i företagsamhet.

Men snabbt började jag snegla mot STARTcentrums satsningar på ledarskap. Jag blev kvar där under nästan fyra år och ser tiden där till stor del som min utbildning. Några huvudfokusområden:

–       Projektledare för FIVE – en femveckorsutbildning för unga arbetssökande i syfte att få dem i jobb. Vi hade ett snitt på runt 70% i arbete efter kursernas slut.

–       Ansvarig kursledare för KY-utbildningen ”Affärsmannaskap inom handeln” – en ettårig utbildning som vände sig till mäniskor som ville jobba med ledarskap i dagligvaruhandeln.

–       ”Den Företagsamma Arbetsplatsen” – ett koncept, som jag skapade tillsammans med Klas Brynte, i att utbilda om ledarskap för små och medelstora grupper. Vi skapade det för Ericssons fabrik i Kumla och har använt det i många sammanhang genom åren.

–       Samarbeten med Ung Företagsamhet, där vi bland annat utbildade lärare och handledare.

–       Åtskilliga enskilda utbildningar i mentorskap, kommunikation, konflikthantering och självbild.

Jag sa upp mig från STARTcentrum, med sorg i hjärtat, när jag fick erbjudandet från Swedmedia i Stockholm. Vi har fortsatt att samarbeta, bland annat med kurser för kommunen, och olika events.

 

Fortbildarna 2005 – 2009

Världens bästa extraknäck! Fick tag på det medan jag pluggade teologi och höll kvar det sen fast jag hade annat heltidsjobb. På Fortbildarna arbetade jag som konferencier och ansvarig vid föreläsningsdagar runtom i landet. Arbetsgivare köpte biljetter till sina anställda som fortbildning och jag tog emot i dörren, presenterade föreläsaren och löste problem på plats. Det bästa med det hela? Långa eftersittningar med riktigt kloka och genomtänkta människor på hotell runtom i landet. Vad jag lärt mig!

Bland dem jag jobbade mest med fanns Stefan Einhorn, Lasse Eriksson, Jonas Gardell, Mark Levengood, Ernst Kirchsteiger, Mattias Lundberg och Fredrik Lindström. Skoj så det förslår.

 

Frizonfestivalen 1999 – 2004

Jag var projektledare för Frizon mellan 2002 och 2004. Hela tiden som vikarie och nödlösning faktiskt. Ett sent avhopp gjorde att jag hoppade in, och när vi inte fick tag på rätt efterträdare blev jag liksom kvar som tillfällig lösning. Tror aldrig jag var heltidsanställd men jobbade under de åren mer än man… ska. Redan 1999 var jag betald från festivalen, då som administratör och nån slags assistent på timmar. Det var nog därför lotten föll på mig när det krävdes en akutlösning.

Om STARTcentrum gav mig teoretisk utbildning i mycket så är Frizon min praktiska skola. Jag har fått med mig mer därifrån än någon bok eller föreläsning nånsin skulle kunna ge mig. Jag har lärt mig organisation, planering, att leda volontärer, att lösa konflikter, att ta saker på volley, att förhandla, att beräkna gurka, att förstå scenproduktion och tusen andra saker. Och det har gett mig ett enormt nätverk, inte minst i Europa där jag under några år var med i ett löst sammanbundet gäng festivalarrangörer.

Jag är väldigt, väldigt stolt över Frizon. Och väldigt tacksam över att ha fått vara med. Satt med i ledningen ett par år efter att jag slutade men sen 2006 åker jag bara dit och njuter. Hjärtat växer varje gång.

 

Evangeliska Frikyrkan 1998 – 2003

Det var när jag fick typ mitt åttonde anställningsavtal från EFK som jag insåg att det var dags att starta eget. Jag har farit in och ut där på små uppdrag genom åren. Bland dem:

–       Jag har skrivit kapitel i Konfirmationsmaterial

–       Jag har arbetat med insamlingskampanjer för Ge för Livet

–       Jag har producerat konserter och gudstjänster på Torpkonferensen

–       Jag har varit inne på församlingsprogrammet och jobbat med frågor för barnverksamhet.

Dagen 2000 – 2004

Jag var anställd som ungdomsredaktör, på ungefär 50% under några år på Dagen. Jag hade då ansvar för ett uppslag i veckan som gick under vinjetten ”Du”. Jag skrev mycket krönikor, körde teman (redan då om ledarskap faktiskt) och ansvarade för att få ihop material från andra skribenter. Nu och då var jag också inne och skrev på kultursidorna.

Däremellan jobbade jag också en hel del med de satsningar man gjorde mot sina yngre läsare. Minns med stolthet nyårskonferensen då alla kids gick runt med orden ”Are you believing loving living” på tröjan som jag hade tagit fram. Det var stort.

Jag har aldrig varit nån riktigt bra journalist. Jag är dålig på intervjuer. Skriva kan jag. Men de där porträtten blir sällan riktigt bra.

Höjdpunkterna under de här åren var helt klart resorna till Nashville, den kristna musikscenens Mecka, där jag ibland gjorde 18 intervjuer på två dagar i samband med galan Dove Awards. Många av de kontakterna har jag behållt och många av mina vänner finns kvar i den branschen.

 

Naxos 1999 – 2000

Jag anställdes på Naxos efter att ha serverat kaffe till några av deras internationella artister på Frizon. Konstig merit, kan tänkas. De skulle starta en ny label – Linx – och jag blev ansvarig för den samt för skivklubben Connection. Det gick väl bra. Släppte typ Saving Blues första skivor och Isabelle Arnfjells debut. Ganska snart kom dock skivbranschens kris farande och man fick lägga ner labeln. För att rädda min tjänst blev jag istället ansvarig för några internationella kataloger med band som Jars of Clay och Third Day. Jag skulle sälja skivor till butikerna. Det var jag inget bra på.

När Naxos efter ett år behövde dra ner ännu mer på personal var nog varken de eller jag särskilt ledsna över att jag hade varit sist in, tror jag. Det var en lärorik tid som jag är tacksam för, och jag har jobbat en del ihop med det gänget genom åren, inte minst Samuel Åhl, som är ansvarig för deras kataloger från kristna artister.

Personalpoolen 1997 – 1999

Ganska sliten efter några års intensivjobbande tog jag en paus strax efter jag fyllt tjugo och började jobba för bemanningsföretaget Personalpoolen. Det var hur skönt som helst. Gjorde annat med, men i lagom tempo liksom, när inkomsten var säkrad. Jag jobbade i olika receptioner typ tre dagar i veckan.  Exempel på uppdrag:

–       Öhrlings PWC, två dagar i veckan under ett år eller så. Nöjda revisorer som var glada när man kunde kopiatorn.

–       Eon, en – till två dagar i veckan ett tag. Rent växeljobb. Supertråkigt faktiskt.

–       MTG, några dagars ekonomiasistentjobb i Stockholm. Alla var läskiga och ingen hälsade på mig. Beslöt mig för att inte ge mig in i mediabranschen.

–       Ett än så länge oöppnat företagshotell som inte hade inkopplade datorer än. Satt där nån dag i veckan ett tag. Lugnt. Minst sagt.

Jag är glad för åren med Personalpoolen. Det var oerhört roligt att möta olika branscher och att lära sig att man tar sig rätt långt med lite servicevilja.

 

Frikyrkliga Studieförbundet i Närke – Bergslagen 1996 – 1998

Det hette så då, det om idag heter Bilda. Jag hade en projekttjänst där, på ett gäng procent under några år, för att starta upp någon slags bank för teaterfolk. Projektet fick namnet Arena och gick ut på att samla manus, regissörer, befintliga grupper, workshops och annat som kunde främja användandet av drama och teater i kyrkor.

Idén var bra och funkade ett tag. För egen del var det framförallt ett sätt att pröva vingarna på allvar i en bra miljö. Jag blev trodd på, fick testa, tog ansvar. I det här jobbet hade jag mitt första sammanträde på riksnivå. Badade i svett när jag nervös mötte förbundets rektor i Älvsjö.

 

Amatörteaterföreningen Théa 1998 – 1999

Jag har varit engagerad i Théa – en lokal amatörteaterförening i det bostadsområde i Örebro där jag är uppvuxen – sedan jag gick i sjunde klass. När jag var 21 anställdes jag på deltid för att producera en uppsättning av Trollkarlen från Oz. Tillsammans med min jämnårige regissör organiserade vi den 40 man starka ensemblen, scenografi, musik, marknadsföring, scheman, press och allt som hör till. Vi hade roligt. Vi lärde oss. Det var väl typ… det. Och rätt så bra blev det. Går fortfarande och gnolar på de där sångerna ibland.

 

Församlingen Mötesplatsen 1996 – 1997

Ännu en deltidsanställning. Och i form av någon slags ungdomspraktik om jag minns rätt. Och den hade lite med Mötesplatsen att göra. Jag och min vän Jennie fick en idé. Vi ville skriva en musikal om varför så många av våra vänner lämnade kyrkan. Och det gjorde vi. Den hette ”Roundabout” och spelades fyra gånger för en rätt så fullsatt Immanuelskyrka i Örebro.

Jag var 19 år och fast besluten om att det här skulle gå. När jag tänker tillbaka inser jag att mycket av min passion för unga ledare kommer härifrån. Vi skrev, regisserade, planerade, talade med pastorer, mötte tidningar, fick kritik från församlingar, hanterade konflikter i gruppen. Och stod stolta – hand i hand – och grät på premiärkvällen.

Roundabout är ett av mina finaste minnen, djupt bevarat i hjärtat. Det har format den jag är och den jag vill vara.

 

Maranatha 1996 och 1997

Namnet kan missleda, Maranatha är ett litet teaterkompani i Pennsylvania, USA, och inget annat. Jag bjöds in av kompaniets ägare och ständige regissör, Dan Neidermyer, att arbeta som skådespelare för dem under ett par perioder. Det blev inte mer än tre månader totalt men var en väldigt bra erfarenhet.

Vi turnerade i hela östra USA och i Västindien. Jag satte språket, lärde mig att stå på egna ben och också vilken typ av chef jag inte vill vara. Typ så.

 

Café Strömsborg 1995, 1996 , 1997

Ett av de mer udda jobb jag haft och ett av mina första. Jag var restaurangansvarig för ett café som Immanuelskyrkan och Filadelfiakyrkan drev ihop under somrarna utanför Örebro. En anställd kock och chef och sen jag och en till som var ansvariga för själva serveringen. Sen hade vi ett tjugotal gymnasieungdomar som fick sommarjobb hos oss via kommunen.

Tror jag lärde mig en hel del om ledarskap här. Om praktiska saker som schemaläggning och sånt, men också om att ta konflikter, förvänta sig ansvar, peppa på rätt sätt och löpa linan ut liksom. En riktigt rolig tid faktiskt.

 

Studiefrämjandet 1993 – 1996

Jag var studiecirkelledare på Studiefrämjandet under några år på gymnasiet. Jag ledde teatergrupper som träffades en eller två gånger i veckan. De yngsta var nog runt sex år och de äldre gick i gymnasiet. Lärorikt sätt att testa på ledarskap tidigt.

 

Utbildning

DISK – certifierad 2011

CEED – certifierad 2008

Örebro Teologiska Högskola 2004 – 2005, tre terminer teologi

Liljeholmens Folkhögskola 1995 – 1996, medialinjen med inriktning TV

Karolinska Skolan 1992 – 1995, Samhällsvetenskapliga programmet

Mikaelskolan 1987 – 1992, fjärde till nionde klass

Tegnérskolan 1986 – 1987, tredje klass

Lundbyskolan 1985 – 1986, första klass

Diverse kortare utbildningar i SDI, teaterimprovisation, regi, grundläggande mask och smink, drama och en del annat.

 

Förtroendeuppdrag och ideella grejer

Ledamot i Evangeliska Frikyrkans valberedning 2011 – 2013

Medlem i Frizonfestivalens ledningsgrupp 2002 – 2007

Reste till Japan och talade ledarskap i ideella organisationer på uppdrag av Statens Ungdomsstyrelse 2005

Ungdomsledare i Immanuelskyrkan, Örebro 2003 – 2006

Mentor för ett antal unga ledare genom åren, just nu fyra stycken

Ansvarig för ungdomskonserterna Ung Ton i Immanuelskyrkan 2002 – 2006

Drivit ungdomscafé med konserter i Immanuelskyrkan 1997 – 1999

Sjungit (nåja mimat) i gospelkören Joybells 1992 – 1997

Med i åtta – tio olika teatergrupper från det att jag gick i sjätte klass till idag. Just nu verksam i ”Farbror Tobias” som sysslar med Improvisationsteater.

Styrelseledamot I Théa – Hjärsta Musikteaterförening 1992 – 1995

Medlem i tidningen Missionsbanerets ungdomsredaktion, ”Sladden” , 1989 – 1991