I Expressenland finns inga nyanser.

Jag gillar nyanser. I alla lägen. Det gör inte Expressen. Någon krönikör som heter Karl-Johan Karlsson har fått utrymme att skriva en krönika med slutsatsen att han hellre ”festar med bögarna i helvetet” än visar sig tolerant mot frikyrkliga. Jag blir så ledsen.

För det blir moment 22. Hur man än vrider och vänder sig blir det fel. Krönikören har stött på några av extremerna i svensk kristenhet (det är väl inget roligt att skriva krönika i en kvällstidning om man inte stött på extremerna?) och utifrån det mötet dömer han ut den svenska frikyrkan och säger att ingen av oss minsann får berätta för honom att han ska vara tolerant för det är inte vi. Han hänvisar till Ulf Ekman på ett sätt som gör det lätt att förstå att det var mycket länge sen han hade nån som helst koll på Ulf Ekman. Han har besökt en annan kyrka och menar därför att Svantessons kyrka är sån med (uppriningen till krönikan är förstås utnämnandet av henne som minister).

Säger jag att han har fel så är jag en av fundamentalisterna. Försöker jag nyansera blir jag inte lyssnad på alls, för det är ju inte särskilt spännande. Så vad göra?

Jag tror inte att killen ljuger. Jag har också stött på de där kristna. Jag har fått mejl om att jag inte borde få vara nära unga människor för att jag förleder dem från Gud. Fått höra att jag är en hedning och en fara för svensk kristenhet. Min roligaste var en blogg om att jag var ”tvungen att göra upp med min socialistiska bakgrund och komma tillbaka till Gud”. Men det faktum att det finns människor med extrema åsikter i kyrkan gör inte hela kyrkan extrem. Lika lite som den skrikande fotbollsfarsan vid småkillarnas match gör alla föräldrar till mellanstadiekillar extrema. Det måste gå att skilja saker åt.

Granska gärna frikyrkan, det måste den tåla. Ta itu med läror som sårar och gör illa på fundamentalistiska vis. Men gör det i så fall med nåt på fötterna. Med kunskap och insikt om ett sammanhang. Och kasta inte ut en hel rörelse på grund av att några få. Granska om ni vill, Expressen, men lyssna då på fler röster och få rätt i ert vokabulär och er historieskrivning. Annars riskerar det att mest bli patetiskt.

Men säger jag patetiskt om den krönikan så sällar jag mig väl till gänget som krönikören tror dömer folk till helvetet vitt och brett. För i Expressenland finns inga nyanser.

 • Alexander Ehn

  Håller med. Väldigt tråkig krönika.

  • JosefineA

   ja… depp

 • Anders

  Bra skrivet Josefine. Man blir ganska besviken av att en journalist på en tidning med den digniteten kan få skriva vad som helst. Jag inbillar mig att journalistik är färskvara, han skriver om möten som ligger kanske 10 år tillbaka i tiden. Han citerar saker och ting som inte har sagts…….. Spännande att respekt och tolerans inte verkar gälla journalistkåren!!

  • JosefineA

   ja, men precis så! tack anders!

 • maria

  Tack för dina kloka ord. Jag var rätt förtvivlad igår efter att jag läst den där krönikan. Kände mig så hjälplös mot alla fördomar som späs på av rikstäckande media.

  • JosefineA

   Tack Maria!

 • Alexander Ehn

  Hej igen. Ett intressant perspektiv i Joakim Hagerius predikan i söndags som tangerar detta.

  http://www.saron.se/viewNavMenu.do?menuID=76

  • JosefineA

   Tack för tips!