Bygg en lekplats i Mocambique!

Två av eleverna på en av de skolor jag undervisar på ibland är just nu i Mocambique och arbetar. Nu har de startat en insamling för att få till en lekplats till en förskola som de arbetar på. Visst vill du vara med och hjälpa till? Läs deras egen text här nedan! Och fundera sen på om du vill vara med på ett hörn. Det vill jag. 

 

I det lilla samhället Vilankulo på Afrikas östkust i landet Mocambique ligger en nystartad förskola där ca 40barn skrivits in under våren 2013. Här har två bibelskoleelever vid namn Hanna och Hanna, alltså vi, fått spendera 3mån av våra liv tillsammans med en Mocambiqueanska familj för att dela både vardag och arbete. Vårt främsta projekt är denna förskola.

Barnen i förskolan är mellan 4-5år gamla och i stort behov av kärlek och bekräftelse. Många barn är undernärda, har förlorat föräldrar i HIV/aids eller fått lämna sina föräldrar pga. ekonomiska skäl etc. Vilankulo är ett fattigt samhälle, men samtidigt en av de finaste platserna i Mocambique och är därför en alltmer växande turistort. På grund av lokalinvånarnas ekonomi och långa avstånd till de skolor som finns är det för många barn inte en självklarhet att kunna gå i skolan. Därför har ett par lokala missionärer med stora hjärtan satsat fullt ut på sin dröm om en mer tillgänglig förskola grundad på kristna värderingar.

Byggnaden har varit klar i snart ett år även om allt inte är färdigt. När vi kom på plats fann vi två tomma lektionssalar, ett ej färdigbyggt kök samt två toaletter. Eftersom skolan är så pass nystartad har pengar främst lagts byggnadsarbetet, vilket medför att man ännu inte kunnat köpa in varken leksaker eller skolmaterial åt barnen, mer än lite kritor och papper. Den enda möblering som finns är handgjorda skolbänkar och stolar i trä där material kommer från människor som arbetat volontärt.

Missionärerna har satsat på att bygga en kyrka bredvid förskolan och ungefär där är arbetet just nu. Pengarna till verksamheten tar de från egen plånbok. De får inte mycket bidrag, en liten summa från EFK och en del från stöttande församlingar i Brasilien. Syftet med förskolan är att lära barnen portugisiska, eftersom de nu talar Shizhua (ett lokalt språk), låta dem få skolvana och få barnen att känna sig sedda och älskade.

Vi frågade dem vad de var i störst behov av och de räknade upp bland annat att bygga klart förskolans kök med matsal, en veranda, ordentliga toaletter till barnen och en lekplats. Vi kände genast att våra hjärtan började slå lite extra hårt för just lekplatsen och när vi frågade vilket som enligt dem var högsta prioritet så var det precis vad de svarade. De vill ge skolans barn en fin lekplats för att de, liksom barn i Sverige, ska få en trygg plats att leka och utvecklas på.

Genom detta brev vädjar vi nu om hjälp. Vi hoppas att ni vill vara med och stödja detta projekt att bygga en lekplats till förskolebarnen, ett arbete som vi verkligen tror på och brinner för. Vi har under en längre tid fått vara en del av verksamheten och människorna inom den och kan därmed garantera att pengarna är välbehövda och används i rätt syfte.

100000MT har familjen själva satt som önskemål. 100000MT motsvarar ca 21500 svenska kronor. För dessa pengar har de råd att köpa mark där lekplatsen kan byggas samt nödvändigt material till själva lekredskapen. För denna summa måste de dock själva bygga ihop allt för hand, alla redskap etc, vilket skulle ta mycket tid och arbete. Deras önskan är att få ge barnen gungor, en rutschkana, klätterställning och en trädkoja/lekstuga.

Vi fick höra att om de istället skulle få 200000MT, motsvarande ca 43000 svenska kronor, skulle det täcka priset för att köpa in färdiga lekredskap istället för att själva bygga för hand. Lekparken skulle bli klar mycket fortare, för om det är något de saknar nästan lika mycket som pengar så är det tid.

Minimumpriset för att bygga en ny lekplats i Sverige ligger runt 200000 svenska kronor. I jämförelse med de 20000 svenska kronor som behövs till förskolans lekpark så är det en väldigt liten summa. Vårt mål med denna insamling är främst att få in dessa 20000kr, vilket vi med Guds och er hjälp tror är möjligt. Om vi får drömma lite så skulle vi såklart helst vilja få in 43000kr så att de slipper bygga ihop allt själva, men allt vi får in ser både vi och dem som en stor välsignelse.

Om 400personer hoppar över en pizza denna månad (á 50kr) så har de tillsammans sparat ihop de 20000kr som skulle förvandla barnens tillvaro radikalt. Om istället 200personer hoppar över bion på lördag (á 100kr) räcker dessa pengar också till barnens lekpark. Känns efter om just du vill vara med och stödja oss. Hur mycket du ger bestämmer du själv, varje krona är lika mycket värd! Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.

Vill du bidra så finns kontonumret här nedan:
Bank: Danskebank
Clearing nummer: 1319 Kontonummer: 0473862

Kontaktpersoner om du vill ringa, ställa frågor eller skänka lösa pengar:

Kaj Carlsson
Skutbovägen 3, 61232 Finspång
072-5659840
Kai.karlsson@lio.se

Maria Carlsson
Skutbovägen 3, 61232 Finspång
076-1127696
maria_carlsson@live.com

Birgitta Axelsson
Kräcklinge-Torp, Sörgården, 69293 Kumla
070-2426552
bobiax@hotmail.com

Vi önskar er Guds rika välsignelse.
Med vänliga hälsningar,
Hanna & Hanna
i Mocambique