Hjälp en familj att återförenas!

Nu behöver vi hjälpas åt igen (åh, vad jag önskar att man kunde engagera sig i sånt här mer på heltid, finns ju alltid saker att hjälpas åt med)!

Det är en sak att det finns massor att göra för att förbättra vår migrationspolitik, det ska vi slita för. Men så väldigt ofta är det lätt att glömma människorna bakom ett ”fall” när det akuta är över och pulsen har lagt sig något.

Men det är ju inte slut. Även när rättvisan får vinna så står det ju människor där som ska försöka få ihop sina liv igen. Och vi kan hjälpa till. Jag vet att vi är bra på det. Det såg vi inte minst när vi fick ihop ett möblemang till pastor Jeans familj i en handvändning.

Nu är det en annan familj som behöver oss. Sara Wåhlin – asylrättskämpe, bland annat i asylgruppen i Malmö –  är den som har koll och känner människorna det gäller (följ henne på Twitter för övrigt om du vill ha djupare insikt i hur migrationspolitiken i Sverige funkar – eller inte funkar). Jag lämnar helt enkelt ordet till henne, jag bad henne skriva ner bakgrunden och vad vi kan göra. Jag tänker hjälpa till – haka du med!

 

Vänner och familj.

 

Som många av er vet har jag i snart 4 år varit i kontakt med en ungdom som heter Fahed. Han har varit på flykt i snart fem år och inte sett sin familj på lika länge. Om sex månader fyller han 18 år och möjligheten att få återse sin mamma efter det är lika med noll. I somras fick han permanent uppehållstillstånd vilket, bl.a, innebär att han har rätt att återförenas med sin familj. En rätt som är väldigt fin på papper men betydligt mer komplicerad i praktiken – men vi måste ändå försöka och våga hoppas!

 

 

Så här skrev jag i oktober 2012. Då trodde jag, i ärlighetens namn, att detta inte skulle gå vägen – mest pga den korta tiden till hans 18-årsdag. Men så för två veckor sedan kom beslutet; FAMILJEN HAR FÅTT PERMANENT UPPEHÅLLSTILLSTÅND! Ett beslut som vi absolut inte hade väntat oss men, framförallt, ett beslut som jag inte trodde skulle komma så snabbt.

 

Så igår ringde Fahed mig och berättade att alla handlingar är i sin ordning, alla pass och inresedokument är färdiga och familjen är redo att åka. Nu. Återigen blev jag, med blandade känslor, tagen på sängen av Migrationsverket. Varför går allting så snabbt helt plötsligt? Hur ska jag hinna få ihop kostnaden till familjens flygbiljetter nu?

 

Därför ber jag er nu om hjälp. Biljetterna kostar ca 3200 per person. Dom är fem stycken, mamman och Faheds fyra yngre systrar. Dessutom måste de betala ca 4000 svenska kronor till den Etiopiska staten för att ha vistats där utan tillstånd (vilket de tvingas till pga att Sverige inte har någon ambassad i Somalia och Etiopien är det närmsta landet att söka ifrån).

 

Vill du hjälpa oss? Med en slant eller lite mer.

 

Tack på förhand!

Sara och Fahed.

 

Swedbank 7340-11 59 275. Märk insättningen med ”F”.

Tags :