REVA måste få ett slut

Det är glädjande – mitt i misären – att REVA, polisens program för random ID-kollar i tunnelbanan och liknande, äntligen börjar ifrågasättas. De som är engagerade i migrationspolitik har haft koll på det rätt länge och på twitter cirkulerar ständigt varningar om vart polisen för tillfälligt letar människor som uppehåller sig i landet utan papper.

Jag gillar polisen. Det är min grundhållning. Men det här är så sjukt fel på så många nivåer. För det första – och viktigaste – vi är plötsligt ett land som sätter i system att jaga de redan jagade och utlämnade, kan vi leva med det? För det andra, hur tror vi att människor som har flytt hit någonsin ska få ett förtroende för oss som rättsstat och samhälle om vi lägger en massa resurser på att jaga människor och skicka ut dem ur landet? Det är så sjukt kontraproduktivt.

Sätt dig in i frågan! Protestera på alla sätt du kan. HÄR är en bra artikel i Svenska Dagbladet. HÄR är en bra lista att skriva på. HÄR är info om en manifestation som Rädda Barnens Ungdomsförbund ordnar i Kungsträdgården nästa lördag. Kom om du har möjlighet!

Låt oss gemensamt berätta för de människor som behöver oss att vi inte är ett land som tolererar polisjakt på redan utsatta!

 • http://pulse.yahoo.com/_IB7BOJOSDAM3SICLE5K7JFVLO4 Mattias

  Fast detta rör sig inte om flyktingar. Dessa människor har i bästa fall ansökt hos Migrationsverket om att få sin sak prövad i enlighet med lagen. Handläggningen har visat att de inte är flyktingar och att de kan leva i fred och frihet i sina hemländer. Nu återstår endast att åka hem frivilligt eller åka hem ändå.

  • Josefine

   mattias, du förutsätter att vårt system är hundraprocentigt. dessvärre har väl ganska många uppmärksammade fall på sistone visat att vi skickar ut folk som faktiskt behöver skydd och borde ha rätt att stanna här?

   • http://pulse.yahoo.com/_IB7BOJOSDAM3SICLE5K7JFVLO4 Mattias

    Jag tänker på marockanen som betalat 50 000 kronor för ett fejkat arbetstillstånd, jag tänker på mongolen som tröttnat på att vara fattig hemma i Ulan Bator och jag tänker på somaliern som fått uppehållstillstånd som flykting i Italien men som rest till Sverige i en annan identitet och utan sitt italienska ID-kort. Och jag tänker på kvinnan från Sri Lanka som har pluggat flera år i London och som nu har sökt asyl i Sverige.

    • Josefine

     Och jag skulle kunna ge dig minst lika många exempel på familjer som slits sönder, som behöver vårt skydd, som misshandlats och torterats. För övrigt skulle jag nog ta till rätt desperata åtgärder om jag eller min familj var i fara.