Sveriges viktigaste människor

Fick en så grymt bra kväll igårkväll. Jag behövde den, kände jag.

Ibland blir jag så trött på mitt sammanhang. På mig själv. När jag tycker att allt i den plaskdamm jag rör mig blir positionsvaktande och prestige. När ledarskap i kyrkan blir tuppande och visande av vem som kan bäst. Hos mig själv. Och hos människor jag möter. När jag mest skriver uppgivna bloggar om att vi borde lägga av.

Men så händer det. Mötet med de där som fattat vad det handlar om. Som Tanterna Terra Nova sjöng om – fast tvärtom liksom, rent åldersmässigt. Medan vi gör adventsuppror, diskuterar kyrkosyn, tramsar om samfundsgränser och skyller varandra för dålig bibelsyn sitter det – på flera platser i vårt land – unga människor som förbereder sig på att ta över. Som är på väg ut i församlingar för att leda en ny generation kristna.

Och de golvar mig.

De som skiter i samfunden. Skiter i dikena. Skiter i vem som är tuffast i plaskis idag. De som säger ”jag tror att Jesus vill förändra världen, ge mig verktygen att bli en del av det”.

Igårkväll var jag på Götabro Bibelskola. Vi skulle tala projektledarskap. Vi gjorde det. Lite. Men det blev lite VM i sidospår också. Vi hamnade i det där med at gå in som ungdomsledare i en församling på en ort som är okänd för en. Om att bli tagen på allvar av en församlingsstyrelse. Om att inte låta sig påverkas av gamla fördomar eller konflikter som man slungas in i. Om att kräva och förvänta sig få det stöd man behöver – och inte bara få en hoper förväntningar på sig – när man går in och ska leda unga människor som så sakteliga upptäcker vad tro är. Så viktiga frågor.

Och det är så välgörande för själen de här mötena. Jag tror Bill Hybels har rätt när han säger att inget är så bra och viktigt som den lokala församlingen när den får fungera som den ska.  Vi kan sitta på våra samfundskontor och älta pilgrimsvandring kontra julspel bäst vi vill. Vi kan trötta oss själva med att ställa rättvis handel mot Guds Andes verkan i församlingen. Medan vi gör det sitter unga, genomtänkta, konstruktivt ifrågasättande och naivt Jesustroende människor och laddar för att göra skillnad.

Jag tror inte ens jag överdriver om jag utnämner dem till Sveriges viktigaste.