Hur svensk är du?

Typiskt svenskt kan väl vara köande, att sätta sig på ett helt tomt säte på bussen, att ha med sig matlåda till jobbet, att betala tillbaka 5 kr till en vän eller släkting, att inte vilja sticka ut, att lägga julklapparna under granen, att titta på Kalle Anka på julafton, att dricka snaps och äta sill på midsommarafton, att inte tuta i trafiken, Astrid Lindgren, Selma Lagerlöf, Elsa Beskow, Esaias Tegnér, Vasaloppet, 14 juli på Solliden, folkdans, folkmusik, bonader på väggarna, Carl Larsson, trasmattor, ljus inredning, att hålla upp dörren för den som kommer efter och att inte tränga sig på.

Texten ovan är direkt klippt från Sverigedemokraternas hemsida, utan redigering. Hur många rätt får du? Hur svensk är du egentligen?

Nu ser det ut som att partiet inte förlorat i kraft efter senaste veckornas skandaler. I skrivande stund är det presskonferens med anledning av senaste incidenten med ickestulen väska. Att läsa artiklar som Björn Söder och andra skriver på partiets hemsida gör det på sätt och viss lättare att förstå att det funkar. Det är en bitvis vänlig retorik som spelar på vårt behov av trygghet och som ställer våra fina pensionärer mot de okända invandrarna. Omman inte sticker hål på ballongen så ser den liksom fin ut.

Det skrämmer mig mer och mer detta. Var är vi vid nästa riksdagsval? Hur ser vårt samhälle ut om tio år? Hur stoppar vi det nu, innan det går för långt?

 

  • http://www.iliina.blogspot.com/ Elina Sjulsson

    Håller helt med dig! Det är skrämmande och det är bara att jobba stenhårt för att sticka hål på ballongen om och om igen.