Kyrkan portad från kyrkogården

Det HÄR tycker jag känns skumt. När Svenska Kyrkans präster vill finnas på plats på Skogskyrkogården under Allhelgonahelgen för att finnas till hands om någon vill prata eller behöver tröst så får man nej – av Kyrkogårdsförvaltningen. ”Det blir för trångt”, menar de. Däremot får korvförsäljare och andra gärna stå där.

Jag kan fatta att man inte vill att ingången till en kyrkogård ska kännas som en vallokal, med en massa trosriktningar, samfund och religiösa representanter som delar ut flygblad. Men att ha präster – och andra kloka kunniga människor – på plats för att, på ett ödmjukt sätt, erbjuda stöd kan väl ändå inte vara galet?

Ibland känns det som att vi – i vårt behov av politisk korrekthet – blir så rädda för att trampa nån på tårna så att ingen får stötta och hjälpa när det behövs.

Sen Malmös universitetspräster (@unprastmalmo) släppte detta på Twitter igår har mängder av kommentarer strömmat på nätet. Många roliga varianter på att snabbt som bara den själavårdsutbilda korvförsäljarna. Nu har man startat kampanjen #korvmedstod och peppar folk att protestera mot att prästerna inte får finnas på plats. Bra grej, tänker jag. Haka på!