Uppmaning; Bojkotta SAS – sprid!

Ok. Jag brukar inte vara för bojkott av saker. Men medan Lufthansa – åtminstone officiellt – nu tycks slipa på en policy för att vägra ta ombord tvångsdeporterade, så visslar SAS och säger att de bara gör som sina kunder vill. Kunder, i de här fallen, är myndigheterna. Man kommer alltså fortsätta att köra skrikande panikslagna och förtvivlade människor ut ur landet för att det är ens jobb. Deras standardsvar på Facebook är nåt av det fegaste jag har sett;

Det här är patetiskt. Faktum är att det är det första som lyckats uppröra mig på riktigt idag (vilket säger nåt om hur skadad man blivit efter vägen…).

Jag älskar att flyga med SAS. Det är mitt favvobolag när det kommer till service faktiskt. Men nu får det nog vara nog med det. Detta är så ryggradslöst så det saknar gränser.

Sprid! Låt folk veta! Få människor att säga sin mening! Nu räcker det liksom.

UPPDATERAT: Enligt flera källor har Lufthansa haft en liknande policy i många år, vilket de är ganska ensamma om. Alltså inget de filat till efter påtryckningar idag. Snyggt!

Tags :
 • Tommy_Funebo

  Lufthansa slipar inte på någon ny policy. Jag har själv åkt på många utlandsförpassningar och vet att de haft samma policy i decennier. 

  Har man en riktigt stökig gubbe med sig som man kanske måste belägga med plastbojor och tejpa för munnen på, då väljer man t.ex. ”turken” (THY). I många fall kan det vara helt kört med reguljärt. Då får Transporttjänsten boka ett taxiflyg och personen ifråga läggs i en  bår/tvångströja.

  • JosefineA

   Har förstått det nu Tommy, att Lufthansa haft policy länge, och de är tydligen de enda. 

   Jepp, vi har varit med om chartrade taxiplan emellanåt. Och att de resane fått lugnande medel typ. 

 • Pingback: Pressa Sas. | Fanny

 • Martin

  Det är inte flygbolagen du ska vända dig emot utan mot myndigheterna där de utvisar människor som kommer bli torterade, utvisade, stenade eller avrättade. när de återvänder. visst det är ruttet att sas  flyger ner dem men flyktingarna skulle inte kommit till flygplatsen till och börja med.

  • JosefineA

   Håller med dig Martin. Men när de här människorna står på flygplatsen och planet ska lyfta så måste vi vädja till den som kan stoppa de,t vilket i det läget är piloten eller medpassagerarna. Alla har vi ett mänskligt ansvar, SAS också.

   Däremot är det självklart politikerna vi ska ta samtalen med, vilket också görs! Detta är sistaminutenåtgärder. 

 • Erik Larsson

  Alternativet är att svenska myndigheter tvingas köpa in egna plan för att utföra avvisningarna. Faktum är att många människor FÅR uppehållstillstånd i Sverige men de som inte gör det måste man anta de facto saknar skäl för detta. Att arbeta med blockader för att förhindra myndighetsutövning är att ge demokratin fingret och av denna anledning kommer jag mfl fortsätta flyga med SAS regelbundet. 

  • JosefineA

   Det är upp till dig Erik, jag tycker du ska göra som du känner bäst. Visst är det många som får stanna. Men i fall där vi faktiskt skickar ut folk till rätt så säker död måste det finnas möjligheter att slå i nödbromsen och tänka om. Tänker jag. 
   Och där måste även SAS ge sina anställda möjligheten att säga ifrån. 

  • Krister Gunnarsson

   Det är ju inte de utvisade som är kunder på ett flygbolag utan myndigheten som tvångsmässigt fraktar dem. Att flyga människor mot deras vilja måste väl varje flygbolag kunna vägra göra, eller …

  • http://www.facebook.com/people/Jonas-Lundström/100003723806133 Jonas Lundström

    Dom flesta som söker asyl i Sverige avvisas, och många tar sig inte ens hit. Tusentals personer dör tex på Medelhavet varje år. Den förkrossande majoriteten av alla flyktingar i världen befinner sig i fattiga grannländer.

   • skeptisq

    Jag ser inte relevansen i din kommentar. Har du råkat kommentera fel artikel?

 • Krister Gunnarsson

  ”… oavsett vilket syfte våra kunder har med resan” är väl lite väl brett! det finns väl ett antal fall där flygbolag inte skulle flyga folk. Och vem är ”kunden”??? Inte passageraren i alla fall!

 • Josefin Roos

  Bra initiativ. Gjorde själv mitt statement på sas fb-sida för en stund sedan. Superbra peppat under hela denna process dessutom. Du är förilla bra!

  Josefin Roos

 • Olivia_Sjowall

  Är det att älska demokrati att skicka folk till Iran? Nyligen frigavs en dödsdömde pastor Yousef i Iran efter tre års inlåsning. Straffet för att han påstod ha konverterat till kristendomen lindrades från döden till tre år och ansågs avtjänat.

 • skeptisq

  Jag är förvånad över din förvåning och tycker att det vore mer anmärkningsvärt om SAS vägrade att sälja tjänster till sin största ägare, svenska staten.