Om Haddile, de vuxna flyktingarna och cynikern i mig

Historien om den tvååriga flickan i Skåne som ska utvisas till ingenting rör nu upp något hysteriskt i sociala medier. Med rätta förstås. Det är fullkomlig galenskap det som händer. Människor uppmanas mejla riksdagen, skriva på listor, ringa media. Billström är tyst, som vanligt (finns Billström?).

Cynikern i mig kan inte låta bli att tänka; ”Jag tror inte ni behöver ringa Expressen, jag tror de vet om det nu, och ingen riksdagsledamot kan ha missat.” Jag menar inte att låta det minsta upprörd över engagemanget. Om vi INTE upprördes över detta skulle vi inte vara mänskliga.

Men på sätt och vis blir det lite som (slå mig inte nu) Nelson om ni minns? Och innan ni blir arga, jag jämför inte tvååriga fantastiska Haddile med en noshörning. Hon är ett barn, en människa av kött och blod, lika mycket värd som jag och alla andra människor, kampen för henne är som sagt självklar!

Det är bara… att när det gäller ett barn är det så superenkelt för oss alla att reagera. Ingen av oss ifrågasätter en tvåårings intentioner. Vi är alla överens om att hon är försvarslös (vilket gör det än så mycket svårare att förstå Migrationsverket). Men så fort det gäller vuxna människor. Så fort det gäller andra – lika mycket värda – medmänniskor så börjar vi ifrågasätta. Ljuger de inte nu? Vad skulle de bli torterade för? Dödsstraff är nog en lögn? Finns ens tvångsgifte? Plötsligt misstänkliggör vi allt. Kanske för att det är så mycket lättare att blunda då?

Det som händer Haddile är rakt igenom avskyvärt. Jag beundrar den familj som är hennes och som sluter mur runt henne. Jag beundrar allas engagemang och jag ser ingen annan väg ut än att beslutet måste upphävas. Gör det inte det så har vi blivit ett land jag knappt vet om jag vill bo i. Nåt har gått galet snett här.

Men en del av mig hoppas också att ett sånt här fall kan få fler att få upp ögonen för att detta börjar bli vardagsmat i Sverige. Lika ”ömmande fall” kastas ut ur landet var och varannan dag. Och det FÅR INTE hänga på om man har rätt kontakter, för att sprida sitt ärende i media, om man får stanna eller inte. Det kan inte hänga på att det finns aktivister tillgängliga att ställa till med buller. Systemfelen i vår politik MÅSTE rättas till.

Min telefon har ringt en del senaste dagarna. Desperata vänner till utvisningshotade människor som ser döden i vitögat som har undrat vad jag kan göra. Och jag känner mig liten. Och kall. För jag kan inte. Sanningen är den. Jag har tre jobb som jag har lovat människor att sköta. Jag har vänner jag sällan ser och som jag behöver för att hålla mig över ytan. Jag har små fötter som sparkar på mig inifrån. Jag behöver stjäla några timmar till mig och mitt för att livet ska funka (gosh, att ens skriva det…).

Men i relation till den där desperationen känns ”ursäkta, men jag måste jobba” som den beigaste repliken någonsin.

Människors liv kan inte hänga på att de stämmer in i schemat för oss andra. Eller att de är tillräckligt söta och behjärtansvärlda för att vi ska reagera. Den 35-årige irakiske mannen som inte känner någon men som klänger sig fast vid oss i hopp om att rädda sitt eget skinn från fler slag har samma rätt som vem som helst av oss. Vi behöver våga se det.

Med det sagt; Låt Haddile stanna. Det är så självklart att det inte ens ska behöva sägas.

 • Linda Tornell

  Du gör visst något… Du är en röst där så många av oss tystnat, eller kanske aldrig hörts… Läste igår från Matt. 25… ”Jag var främling och ni tog emot mig… Jag var främling och ni tog inte emot mig…” Vad blir domen över oss. Ja, jag säger oss. Jag är en del av detta land, även om jag är långt ifrån stolt över det i sådana här sammanhang. Vad krävs för att vi ska vakna? För att vi ska fatta? För att vi ska agera? Jo – bland annat sådana som du. Sådana som har vaknat, som har fattat och som gör allt för att agera. Mycket eller lite spelar mindre roll… Den fattiga änkans kopparmynt betydde mer för Jesus än de rikas överflöd därför att hon gav allt hon kunde…

  Så tack för det DU gör. Du är med och väcker andra!
  Kram från mig!

  • JosefineA

   Tack för fantastiskt fin uppmuntran, snälla du! Kram

 • doktor molina

  jag förstår din upprördhet . Det är tufft att vara aktiv i asyl- och flyktingfrågor i dessa bruna schengentider. Alla som orkat och orkar har min djupaste respekt.

  En undran är vilken Migrationsverkets politiska agenda kan vara?
  Försöker dom etablera en ny praxis på något sätt, försöker dom  gömma andra deportationer eller är det enbart fråga om extra osedvanligt kallhamrad lägervaktsbyråkratism

  • JosefineA

   Ja.. vem vet? Jag hittar ingen logik längre faktiskt. Ibland tänker jag att man som utomstående helt enkelt inte förstår allt men det här börjar gå lite för fel för att det ska gå och bortförklaras på något vis alls…