Vad ger du pengar till?

Sitter och jobbar med en kampanj inför hösten som vi på equmenia ska lansera. Den handlar om givande, och därmed också om gemensamt ansvarstagande. Jag gillar den vinkeln. Det vi tror på gemensamt – det tar vi ansvar för gemensamt. Så tror jag att det måste vara. Men hur gör man?

Du som läser det här, vad ger du dina pengar till? Varför? Jag gissar att de flesta av oss faktiskt ger bort pengar nu och då. Det kan vara till tillfälliga välgörenhetsprojekt vi stöter på. Kontinuerligt till en församling eller rörelse via autogiro. Eller kanske via medlemskap i organisationer vars syften och visioner vi delar. Men hur fattar du besluten?

I min lilla familj tänker vi ibland att vi borde få nån slags struktur på det givande vi har, även om det förstås inte handlar om några stora pengar alls egentligen (kanske där man skulle börja, att utmana sig själv att ge så det känns). Men vi vill ha en tanke runt det. Vi har nåt slags basgivande. Utan att vi märker det dras det från våra löner. Sen har vi ett par medlemskap här och var. Och sen upptäcker vi att vi – mer och mer – liksom gör punktinsatser. Där något behövs är vi med om vi kan. Och jag har klurat på det där.

Vi lever i en värld som i allt större utsträckning bygger på kickar. Och de där autogirobetalningarna, de är ganska så… kicklösa. De ger ingenting. Men att få hoppa på något, passionerat och för att man har det framför ögonen, det ger en större bekräftelse. Och det är ett enkelt sätt att visa att man är med. I vår har det varit asylärenden. Eller fina Soppkök Stockholm, till exempel. Att med ekonomiska medel säga ”jag tror på det ni gör”, ger nån slags omedelbar tillfredställelse.

Men egentligen är det ju på precis samma sätt – och kanske ännu mer egentligen – med det långsiktiga givandet. Med de där hundralapparna som matar månad efter månad. Det är att i ännu högre grad säga till en rörelse; ”vi har förtroende för er, vi tror att ni kan förvalta detta och se vart det bäst kommer till användning”.

Det är det där jag vill komma åt. Ett gemensamt ansvarstagande för något som ska bära genom år, erfarenheter och upplevelser. Och det är det jag nu sitter och funderar omkring. equmenia finns – om vi får – med ett barn från det att det är fyra in i vuxenlivet. Vi kan stötta, bygga, utmana, utrusta och bära hela vägen. Det ligger ett enormt ansvar i det. Ett ansvar som i varje fall jag är stolt över att få vara med och bära. Även ekonomiskt.

Men när jag bara behöver gå till mig själv för att upptäcka hur lätt jag hakar på de där kickarna (som ju i sig ofta är bra grejer förstås), hur utmanar jag då till långsiktigheten hos andra?

Hur tänker du? Hur förvaltar du dina pengar? Hjälp mig!

 • http://mattlo.se/ mattlo

  Via autogiro ger jag varje månad en summa till en papperslös vän och en mindre summa till en slags fond på ett föräldraforum, där föräldrar som har det tufft kan få bidrag för att klara kriser eller lite vardagslyx. Det har allså blivit så att jag ger regelbundet till väldigt lokala grejer pengar som går direkt till bekanta, inte genom någon förening. Har inte analyserat varför det blivit så riktigt, det var inget medvetet.

  Sen är jag medlem i några bra föreningar Röda korset, Svenska freds osv, och ger till exempelvis Ingen människa är illegal vid speciella tillfällen (men inte så ofta: en nackdel med att ha autogiro kansle är att en kan känna att det räcker, typ?). Jag är ofta rik strax efter lön och pank strax innan, så jag tycker om att ha ett regelbundet givande som jag ser som en ”måste-räkning” i samma kategori som hyran och som dras automatiskt vid löning 🙂

  Erhm… så tänker jag. typ.

  • JosefineA

   Tack Mattlo, du är klok! Skitbra tankar som jag tar med mig. 

 • Borgmastarn

  Alla vill ha bekräftelse på vad man gör och hur man hanterar vissa saker. När jag betalat min mobiltelefonräkning så kommer ett SMS från Telenor och meddelar att pengarna har kommit in. På samma sätt skulle jag vilja ha bekräftelse på mina gåvor:
  ”Tack för ditt bidrag! Denna månad ger equmenia 125.000kronor till föreningen xxxxx för deras arbete med xxxxxxx. Du har bidragit till detta”
  eller
  ”Tack vare ditt och andras givande har under våren 241 personer kunnat få hjälp med asylärenden. Tack!”

  (Sedan retar det mig att equmenias pengar går till soppkök i Stockholm, kom ihåg att det finns behov utanför tunnelbanans utbredningsområde!)

  • JosefineA

   Hej! Förlåt sent svar. Bra idéer med sms, ska ta till mig dem och se hur vi kan använda det.

   equmenias pengar går INTE till soppkök i Stockholm! Det är mina privata pengar som nu och då går till projekt som jag personligen brinner för. Soppkök Stockholm är ett exempel. 

   Sen tror jag att equmenia ska finnas med både i storstäder och på landsbygd, jag ser ingen motsättning i det generellt, eller hur tänker du? 

 • http://twitter.com/VEdwardsson Victoria Edwardsson

  Hmmm… svårt o viktigt. Jag har några fasta grejer som jag stödjer via autogiro varje månad (te.x, actionaid) men sen blir det också såna där punktinsatser, när något man ser eller hör om griper tag i hjärtat o man bara vill göra nåt även om man inte kan hjälpa på plats. 

  • JosefineA

   Ah, bra, tack, då tänker vi ganska lika. Tack för hjälpen!!

 • emmeli

  Jag försöker hitta en balans mellan mitt  sparande och givande. Så om jag ökar mitt sparande så ska jag även öka mitt givande.. 
  Har ett par organisationer nära hjärtat som jag stödjer, bla läkare utan gränser och tack vare dig KIVA. Är nog ganska lågmäld kring detta, vilket jag alltid varit. Stillar nog lite mitt dåliga samvete över att turen att vara den jag är.
  Läkare utan gränser har månadsbrev från läkare som är ute i fält, vilket jag tycker är bra och informativt sätt att ”visa var pengarna går till”

  • JosefineA

   Tack för bra tankar!! Och vilka bra projekt du valt 🙂 Intressant med balansen sparande/ givande. 
   Också viktig aspekt med god information om vart pengarna går.
   Tack!!