Först ut; Emma Linderoth

Ok, here we go! En massa kloka och bra kvinnor har hakat på min idé om att skriva hur de upplever att vara kvinna och ledare i kyrkan. Så nu ska här lånas ut blogg! Först ut – coola och kloka Emma Linderoth!

 

Emma heter jag, är 20 år och praktiserar just nu som ungdomsledare men ska i juni arbeta som ungdomsledare på heltid.

Jag är uppvuxen i en frikyrka där möjligheten till att vittna, ha andakter eller predika inte har funnits. Alltså ingen möjlighet till att testa, utmanas eller ens fundera på om det är en gåva man har fått.

Mina erfarenheter är också att det är såhär i fler församlingar. Man får lyssna till predikningar och undervisning men får aldrig chansen att göra något utav detta själv. Jag tror aldrig man riktigt tar tag i att upptäcka gåvan då. (Kanske om man går bibelskola men risken finns att det blir en uppgift man får där och som man slutför, men sedan aldrig fortsätter utveckla).

Jag tycker inte det varit på något annat sätt för killarna heller. Så därför är ju den stora frågan om varför det är flest killar som senare upptäcker sin gåva. Jag har nog inget bra svar. Jag vet att jag saknat och saknar kvinnliga ledare och predikanter att ha som förebild.. Men kanske hade det inte hjälpt ändå, jag vet inte. Jag personligen har nog alltid sett predikningar och pastorsjobb som en grej som killar är bra på.. Dumt, jag vet. Tills jag på frizon i år (!) fick höra Jenny Petersson predika, och lite senare både Lina Skoghäll samt Leila Höglind.. Och i november fick jag även höra en 20-årig ungdomsledare predika på en ungdomshelg och hon gjorde det så galet bra! Inspirerande och uppmuntrande var det! Och jag vet inte om detta kan vara en anledning till att jag på söndag kommer predika? Kanske handlar detta mer om mig och mitt självförtroende att tala Guds ord än om hur församlingar behandlat mig? För detta skulle kunna vara bara min story eller så känner många igen sig.

Jag tror på att vi ska utmanas mer, ges tillfällen och framförallt peppas! De två stora anledningarna till varför jag på söndag kommer predika är: 1. Att jag fick frågan och 2. Att jag fått massvis med stöd, hjälp och peppning!