Dagen om #frikyrka

Ibland är Dagen så bra och så snabba. Oftast är de det när de släpper lös Carl-Henric Jaktlund eller Jacob Zetterman. Den här gången är det den förstnämnde som varit snabb med att haka på Twittersamtalet #frikyrka.

Jaktlund har, bland annat, intervjuat Sofia Mirjamsdotter som drog igång hela samtalet. Den intervjun hittar du HÄR. Sofia säger, till exempel, så här:

– När det pratats frikyrka på Twitter tidigare har det alltid varit konfliktbaserat och blivit mycket hån och försvar, det har blivit onyanserat. Det fascinerar den här gången och att så många kristna – frivilligt engagerade, pastorer, evangelister – finns med och har inställningen ”vi måste ta itu med vår historia”. Det har glatt mig.

Och jag håller med henne. Jag har verkligen upplevt att de här samtalen har varit goda. Några av oss – jag själv till exempel – behövde bromsas lite. Vi kom på oss med att direkt vilja hoppa i försvar. Som pastorsstudenten Ann-Carin Abrahamsson säger i en av de andra artiklarna från Jaktlund:

– Instinktivt vill man ju försvara sig och ropa: ”Det är inte sant, jag har upplevt det annorlunda”. Men jag tror det är viktigt att våga se att det här också är en verklighet för många människor. Vi måste lyssna och förstå att det egna perspektivet inte är det enda.

Men jag tror vi coolade ner oss. Kom på att det var läge att lyssna, visst komma med egna erfarenheter, men inte försöka ta ifrån någon sin historia. Och alla möjliga sidor har kommit fram. Tacksamhet. Ilska. Stora sår. Avslut. Perspektiv. Stolthet. Maktlöshet. Det har rört om helt enkelt.

Sofia Mirjamsdotters blogg som startade samtalet finns HÄR.

Carl-Henric har också skrivit en kommentar om saken. Den hittar du HÄR.

Mina bloggar om #Frikyrka finns HÄR och HÄR.

 

 • minsyn

  Åh, hur ska man göra????
  Jag har ständigt, varje dag, tankar präglade från min ungdomstid inom frikyrkan.
  Alla de frågor som nu diskuteras på bloggar och i olika Twitterflöden berör mig så djupt och jag vet inte hur jag ska hantera detta. Är så innerligt tacksam att ”samtalen” nu kommit igång  och vill gärna vara delaktig i detta, men vet inte hur. Just nu har jag svårt att hitta de rätta orden.

  • http://www.josefinearenius.se/ Josefine

   Ja du… Jag önskar jag visste. Jag hoppas du har människor runt omkring dig du kan tala med? Människor som vill lyssna till dina tankar? Eller skriv av dig, här eller någon annanstans. Eller vänta tills orden kommer, man måste inte leverera något direkt. Tänk en stund, klura på vad det är du vill säga. Lyssnar gärna. 

   Önskar dig allt gott!