Hur gör man sig hörd och konsten att jobba på Migrationsverket

Tidningen Dagen ska vara tacksamma för en så duktig journalist som Jacob Zetterman. Det var egentligen inte det jag skulle skriva om, men det slog mig bara. Fy, vad bra han är.

Hursom, nämnde Jacob har skrivit ett par uppföljande artiklar i fallet med Jean efter det att Diakonia släppte sin blogg häromdagen. Bland annat berättar han om de politiker som reagerat i fallet (och som vi är så tacksamma för, det visar att det lönar sig att stå vid riksdagens port och knacka, älskar att det faktiskt går att göra sig hörd). Bland annat så har Anita Brodén (fp) reagerat och Christina Höj Larssen (V) har krävt en interpellationsdebatt med Billström som vi har uppgifter om kommer att ske inom en vecka eller så.

Det är mycket som skrämmer mig i svensk migrationspolitik. Och när Billström i ett svar till politikern Eva-Lena Jansson (S) – som ifrågasätter hur säker landsinformationen som Migrationsverket har är – säger att den asylsökande alltid kan bidra med egen information till sitt fall samtidigt som vi vet att Jean kom med bevis som Migrationsverket helt enkelt valde bort, då känns det svårt. Hur ska den som känner sig utsatt göra sig hörd om Migrationsverket alltid har sin egen information som trumfar den asylsökandes? Hur når man fram och gör sig hörd?

Jag har tänkt mycket på dem som arbetar på Migrationsverket de här veckorna. Vilket jobb att ha! Så ofta som det måste kännas tröstlöst och omöjligt, bli fel hur man än vänder sig. Man är i händerna på politiska beslut, har sitt eget samvete att döva och brottas med och en egen övertygelse som ska stämma med arbetsgivarens. Kulturkrockar och språkförbistringar, sanningar och lögner, desperation och mutförsök. Man måste vilja säga ”ja, men du har ju inte hela bilden” till människor som mig som vill in och förändra – snabbt. Jag har all respekt för att det måste vara ett av världens svåraste jobb. Därför tror jag att besluten måste förändras på politiska nivåer.

Jag hoppas så att det blir en vettig debatt i riksdagen, ett samtal utan pajkastning som faktiskt kan föda något konstruktivt.

Det är på tiden att Sverige tar sitt ansvar i de här frågorna.

Tags :
  • Josefin Roos

    Bra inlägg!

    • http://www.josefinearenius.se Josefine

      TACK!