Ledmotiv för ett nytt samfund

Den som följt den här bloggen vet att jag nu och då tjatar om min barndomshjälte Ingemar Olsson. I fredagskväll när Baptisterna hade nån slags festkväll och gick igenom sin historia så talade de också om sitt rika musikarv. Ingemar är baptist. Han fick en halv mening i programmet. Efter att ha släppt tusentals låtar och lämnat avtryck i psalmböcker och köruppsättningar runtom i landet. Körledare som varit aktiva i en lokal församling nånstans för 84 år sedan fick två minuter var. Snacka om att inte inse vad man har! 🙂

läs min hyllning igen. Så bra är han, det är han.

För nån vecka sedan upptäckte jag också till min förtjusning att Ingemar valt att släppa sin musik på Spotify. Så på alla promenader mellan lokalerna på konferensen jag var med och producerade i helgen så har jag gått och återupplevt min barndoms alla sånger.

Och häromkvällen – när jag för en stund liksom hade gett upp hoppet efter ännu en syrlig kommentar på  nån blogg om vad nån annan tyckte (återkommer nog om det) – så dök två låtar upp efter varandra i lurarna. Först Ingemars svenska version av klassikern ”Give Peace a chance”. Fjärde versen:

”Man yttrar sig gärna med gnälliga röster och skyller på väster och skäller på öster och säger att det är fel på systemet, allt – utom jag – det är hela problemet. Men vi bara säger; Ge freden en chans.”

Och jag blev lite gladare på nåt vis. Fick lite mer stuns i stegen. Och sen – precis när jag var på väg in genom dörren hemma så dök den upp, sången som fick gå på repeat på väg till varenda möte under resten av veckan. För det är ju lika mycket jag – alltid lika mycket jag – som också väljer att ha lösningar på problemen som alltsomoftast handlar om att andra ska ändra sig. Tänk om jag kunde inse, på riktigt, att det börjar med mig. Och att jag behöver hjälp.

Så – den här sången får vara mitt grattis till Gemensam Framtid! Kör nu! Gör nåt bra, för det kan ni. Och lämna samtal om ”vi och dem” i era gamla lokaler när ni flyttar! Det kan bli precis hur bra som helst det här!

(Låten heter Led mig och kommer från liveplattan från 1986 men fanns också med på Genomskådad redan 1978.)

Stora väldiga drömmar, hela kappsäcken full

men skärskådad i sina sömmar, så ramlar den gärna omkull

Kallar mej för en kristen, har en fin etikett

Men upptäcker ändå den bristen, att saker och ting kan gå snett

Av mej själv kan jag aldrig leva mitt liv för dej

Därför ber jag dej, Jesus, att leda mej

Du som vet hur jag lever, ofta blir det så fel

På egen hand är jag splittrad, tillsammans med dej blir jag hel

Du som vet vad jag känner, vad jag tycker tänker och tror

du vet att jag börjar begripa, att det är på dej det beror

Av mej själv kan jag aldrig leva mitt liv för dej

Därför ber jag dej, Jesus, att leda mej

Jesus, jag vill be dej gå med mej, led mej varje dag

Jesus, du är med, du är Herre, så led mej. Här är jag

Återkommer inom kort med en spotifylista på temat Best of Ingemar. Tack för musiken, fine idol!


 • http://lindstromfunderingar.wordpress.com Maria Lindström

  Åh, tack.
  Jag har lyssnat på hans Live skiva från Stockholms konserthus så den nästan är sönderspelad. Stackars mamma och pappa som fått stå ut med att lyssnat på deras LP-skiva nästan var gång jag kommer hem Nu går Spotify varmt istället… =)

  Musik man blir glad av!!

  (men jag funderar på vilken den andra texten är, den som skulle kunna vara soundtrack. =) )

 • http://www.josefinearenius.se Josefine

  Ah, den försvann nånstans… (hela inlägget ser borta ut från förstasidan för övrigt…) Men nu ska den ligga rätt!

  Plattan är grym! Och jag inser när jag lyssnar från Spotify att jag minns precis vart jag hade ett hack i min vinyl. Jag blir så förvånad varje gång hela ”Drömmar och Visioner” är med liksom…

 • http://lindstromfunderingar.wordpress.com Maria Lindström

  Haha, för min del är det pusselstunden vid det lilla vita bordet på hjul som kommer för mitt inre minne när jag hör den skivan.

  Väldigt bra hälsning till Gemensam Framtid. =)

 • Karl Palm

  Grymt! Bra text! Han är skön ändå (trots den något äldre musikstilen). Har lyssnat en del på kassetten från live-inspelningen men min jämnåriga kusin. Några år gick den varm när vi åkte upp till Sälen tillsammans (på den tiden det fortfarande fanns kassettspelare i bilen). Om du kollar med honom så ska du se att han kan citera en del låtar 🙂