Förebilder på nära håll … eller; Grattis SKR!

Så verkar det vara klart. Karin Wiborn går från att vara föreståndare i Svenska Baptistsamfundet till att bli generalsekreterare för Sveriges Kristna råd. Det är bara att gratulera SKR.

Jag har ägnat mer tid än jag vågar kalkylera om med att tänka på församlingsrörelser, ledarskap och vilka kulturer vi sätter i våra sammanhang den senaste tiden. Jag har ältat nötta ord som ”konservativ” och ”liberal”, vägt personliga påhopp mot vad som tycks vara några människors självpåtagna rätt ”att visa vad som är rätt” och så vidare. Klurat över demokrati kontra missionsbefallning.

Och i alla mina tankar om saken så landar jag oftast i att jag blir lika lycklig varje gång jag möter människor som det går att tala med. Som lyssnar. Som är genuint intresserade av andra människor. Och som lyckas med konsstycket att vara tydliga samtidigt som de är ödmjuka. För det – det är i sanning en konst.

Karin Wiborn har glidit in som en av mina stora ledarskapsförebilder de senaste åren. Hon har en lika självklar förmåga att peka med hela handen och använda sitt givna mandat som hon har prestigelösheten att ändra sig eller att lyssna in goda argument. Och framförallt så tycks axlarna sjunka på folk när hon anländer. Samtalsklimatet blir gott. Kommunikationsvägarna öppna. Jag har producerat ett par konferenser i hennes sammanhang de senaste åren och samtal som har ältats fram och tillbaka i många varv har tagit tvärt stopp när de landat på hennes bord, frågor har lösts och alla har verkat nöjda.

Jag håller säkert inte med Karin i allt. Vår teologi ser nog olika ut här och var och jag skulle aldrig vilja bli scoutledare, men det gör inget. För det går att prata om det som är olika om man känner det behovet. Det finns en arena att mötas på. Möblerad med precis lagom bekväma soffor för långa samtal men utan långbänkar.

Och jag tänker attt vi har nåt att lära oss här, vi som försöker vara ledare. För jag tror att vi ljuger när vi säger att ledarskap inte behöver vara tydligt. Då lever vi i nån slags romantiserad dröm där alla sitter i ring och kommer på saker samtidigt. Och det vore ju skoj men oftast ger det inte så mycket att ta spjärn emot och processerna förlorar spänst. Ledare behöver vara tydliga. För då vet jag vad som förväntas och vad jag har att ta ställning till. Men om inte den tydligheten också levereras med en öppen blick, en vilja att själv utvecklas och ett nyfiket sinne – en vilja att förstå och att ta in andra vinklar – då blir tydligheten arrogans och besserwissertrams. Och det har vi haft nog av.

Jag längtar efter de där platserna. Arenorna där vi talar med varandra. Där alla skyttegravar är igengrävda och vi har slutat tala om ”de där andra som vi ju har hört hur de är”. Jag skulle med glädje låta Karin möblera de rummen där vi ses. Och min förhoppning är att det är precis det hon tillåts göra på SKR.

Det ger hopp om framtiden!

Tags :
 • Sture S

  Jamenvisst. Fantastisk ledare?

  Och då väntar vi med sopänning på vad du tänker om Karin Wiborns ledning av Baptistsamfundet. Kanske på sin plats att skriva om ett enda beslut hon tagit som lett till att samfundet växt, ökat, blivit fler, döpt fler, välkomnat fler, startat ny församling …?

  Snälla, ett enda räcker.

 • Tessan

  Min kära vän,

  aldrig bli scoutledare? Hrm aldrig är väl lite starkt ord…någon gång kanske det faller sig så att du blir lite ”hobby scoutledare” :). Du vet städa iordning köket, se till att alla mår bra etc. Tror du skulle göra det bra!

 • http://www.josefinearenius.se Josefine

  Gah, Tessan, kanske att jag inser att det är så det kommer bli och vänjer mig med att streta mot storeligen? ha ha… stå i köket och fixa låter faktiskt rätt gött… Bara de andra eldar. Och de lär ju inte vara nödbedda.

  Sture S! Det gör jag gärna. kan dra massor, inte svårt alls. Men har ingen plan på att ge mig in i en offentlig debatt om Wiborns kompetens här. Sånt brukar sluta i dne form av smutskastning jag redan sett för mycket av i den kristna bloggvärlden på sistone. Hör av dig om du finns i Stokcholm så tar vi en kaffe! Vi hörs!