Behöver vi fler kvinnonätverk?

När jag sprang runt på Gemensam Framtids konferens för ett par helger sedan fick jag flera gånger en folder under näsan som berättade om ett nytt kvinnonätverk som skulle formas i det nya samfundet. Jag vet inte… jag kanske är konstig, men jag blir alltid lite bekymrad över såna nätverk. Jag kommer liksom inte riktigt på vad vi ska ha dem till. Och så vet jag inte om jag har fel och om jag är helt politiskt inkorrekt som tycker så. Men… Ska vi verkligen sätta oss ett gäng kvinnor ihop och klura över hur vi kan förändra saker? Är det inte bättre att engagera sig och nån av alla de nätverk som redan finns? Varför ställa sig vid sidan av på grund av sitt kön? Tänker verkligen högt här, möjligt jag är helt ute och cyklar.

Och nu läser jag i Dagen om ytterligare ett kvinnonätverk som ska starta inom kyrkan. Precis samtidigt typ. Och även det har samma agenda som jag har sett alla de där nätverken som har startat sista åren ha. Det har varit ett gäng som har kommit och gått. Och livaaktigt och igång – så vitt jag förstår – är även Sisters International som har ett superfint socialt arbete och ett guldsyfte med vad de gör, och jag tänker i min enfald att fler än kvinnor skulle kunna få vara med. Fast jag gissar att en del av poängen försvinner då, eller?

Kanske att jag på riktigt inte har fattat och jag försöker inte att göra mig lustig, men jag skulle behöva få lite förklarat för mig, så jag kan ta ställning till om jag vill vara med eller inte:

1. Varför ska kvinnor samlas ensamma ihop utan män?

2. Är problemet med att kvinnor inte får komma fram verkligen så stort? Att det är för få kvinnor på våra scener tänker jag tveklöst, men är det verkligen någon som stoppar dem? Är det inte andra saker, som träning och mod, vi behöver titta på snarare än att samlas i grupp?

3. Varför är det bara kvinnonätverk som ska hjälpa andra kvinnor ute i världen, kan vi inte göra lite mer gemensam sak?

4. Hur kan vi hjälpa kvinnor som upplevelser sig ha en kallelse men som också känner sig motarbetade? Är kvinnonätverk den klokaste vägen?

Jag är upprikitgt fundersam och helt naivt frågande bara. Behöver hjälp att fatta den här grejen bara.

 • http://lindstromfunderingar.wordpress.com Maria Lindström

  Jag var också där. Jag såg samma foldrar. Jag tänkte samma.
  Jag är väldigt osäker på om problemet verkligen är att jag är kvinna. Känns mer som att problemet är att jag känner mig ”för ung”.
  Ska jag säga något på en konferens är det för att jag har något att säga, annars kan det vara. Jag vill inte bli invald på grund av kön eller ålder.
  Är jag olojal med kvinnorörelserna då?

 • http://www.streetchurch.se Robert Lindberg

  Vi behöver fler mansnätverk som kan slåss mot kvinnonätverken

 • http://larjungabloggen.wordpress.com/ Henrik Steen

  Eftersom jag har ett omätligt behov av att vara politiskt korrekt (ehm?) påpekar jag att jag skrev någon rad om detta i Dagen för ett tag sen: http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=167917