Inget ledarskap utan mentorskap

Jag är en sucker för mentorskap. Har varit det i mer än tio år. Jag älskar det faktum att jag vet att kloka råd, ett lyssnande öra och någon som är beredd att ställa rätt frågor aldrig är mer än ett samtal bort. Det skapar en sån enorm trygghet i min tillvaro att jag aldrig har behövt fatta de stora besluten själv. De har alltid bollats. Med föräldrar och vänner. Men också med de där som kommer snett utifrån, som erbjuder en annan blick och ett nytt perspektiv. Allt har bollats. Fram och tillbaka. Från olika vinklar. Det har gett nytt mod att flytta gränserna för vad jag kan och törs lite mer. Det har stoppat mig de gånger jag varit på väg att välja helt onödiga krig.

Jag tror på mentorskap kort och gott. Och det känns som att fler och fler börjar vakna för att det kanske kan vara mer än bara en businesstrend ihop med coaching och självförverkligande. EFK Ung har ett superbra mentorsprogram och jag måste ta tillfället i akt att tipsa om det. Rikard Edefors, som leder det, skrev en blogg om det idag och meddelar att det är dags att söka till nästa omgång av programmet.

Du som är ungdomsledare – sök!

Du som är församlingsledare – att vi så ofta går runt och tror att människor mellan tjugo och tjugofyra, själva nyss tonåringar, ska kunna bära våra yngre ungdomars tro, funderingar och växtvärk själva, är en av de pinsammaste plumparna i vår församlingskultur. Det borde inte vara möjligt att anställa en ung ungdomsledare utan att också per automatik bygga upp ett tryggt nätverk av mentorer, förebedjare och trygga kökssoffeinnehavare för henne eller honom att landa i. EFK Ungs satsning kan vara en del i ett sånt nätverk, de andra samfunden har andra, liknande grejer. Men det viktigaste är att det på ett genomarbetat sätt finns människor som bryr sig på riktigt och som inte backar för det stora frågorna.

Så, inför helgen. Ett slag för alla våra unga ledare. Ni är fantastiska! Luta er tryggt tillbaka i Guds nåd och vet att ni är burna. Och till oss församlingstyper – när såg vi till att i omsorg, bön och bollplankande hjälpa en ung ledare att växa senast? Bara att sätta igång.

Trevlig helg!

  • http://www.efk-ung.se RikardE

    Tack för puffen! (Btw, EFK UNGs mentorsgrupper finns till för unga ledare från alla möjliga församlingar/samfund. Bara så att ni vet. )

  • http://arenius.swedmedia.se Josefine

    Ah, se där!! Ännu bättre! Har haft förmånen att få haka på och föreläsa en sån där dag nån gång. Ger så sjukt mycket! Mer mentorsgrupper åt folket!

  • http://www.google.com/ Ice

    I was really cofnsued, and this answered all my questions.