Nyårslöften

Jag kan inte minnas att jag gett några nyårslöften på flera år. Har liksom tappat den grejen och mest sett den som en… grej. Men så överraskade min bror med att göra en hel lista av löften i år. Och de var lite coolare än de där vanliga. De var liksom nedskrivna konkreta visioner, med mätbara delmål och allt. Och ledarskapskonsulten i mig gick igång på något vis. Varje företag och organisation gör en verksamhetsplanering varje år. Varför skulle inte vi?

Så nu sitter jag och filar på en liten lista. Skit i att koppla den till nyår, den är en VP för 2010 kort och gott. Den innehåller alldeles givna saker (som att Stockholmsflytten satt sig på hälsan och att motion ska till igen) till lite mindre allmänna saker (som att jag på nåt vis ska lära mig än mer om hur man väljer sina krig, vågar välja och vågar avstå). Ska bli spännande att se resultatet… Borde förmodligen – om jag ska tro på mina egna teser i livet – visa den för nån också, så att någon kan hålla mig ansvarig sen.

En del av sakerna på min lista relaterar till människor och relationer. Till saker jag vill jobba med och utveckla hos mig själv. Snubblade mitt i tankarna över den här bloggen om fördomar. Läs det här, länge sen jag läste nåt så klarsynt om just det sätt vi relaterar till vår omvärld. Som svar på frågan om man får ha fördomar:

Ja, självklart får de ha det. Alla människor har fördomar och de som påstår annorlunda är oftast de som är mest trångsynta. Har man någon slags människokännedom och självinsikt inser man ganska snart att fördomar är en förutsättning för att kunna navigera i tillvaron. Utan fördomar skulle livet stanna upp och börja om från början inför varje ny företeelse eller i mötet med varje människa man inte tidigare har träffat och då skulle vi inte få mycket uträttat. Den avgörande frågan är hur vi hanterar våra fördomar? Utmanar vi dem och är vi mottagliga för nya fakta? Kan vi omvärdera våra attityder och värderingar i ljuset av nya kunskaper? Med ett reflekterande och nyfiket förhållningssätt är fördomar inget att vara rädd för utan tvärtom en tillgång.

Jag gillar. Tror att så mycket i tillvaron handlar om att våga se sig själv i ögonen. Att våga se vad man faktiskt behöver jobba med och vad man har i bagaget för att sen, så ärligt som möjligt, kunna möta sin omvärld.

  • http://www.lindstromfunderingar.wordpress.com Lindström

    Jag inser mer och mer att jag har fördomar. Samtidigt som jag mer och mer medvetet vill testa om mina fördomar stämmer. Det är svårt, men ack så nyttigt.  Och jag har fått tänka om många gånger. Tacksam för de tillfällena.