Att välja krig på Saltkråkan – otukt eller ojämlikhet?

Det här är av största vikt. Vi har idag tvingats välja ett krig. Vi ägnade lunchpromenaden åt att försöka reda ut det. Jag fastnade nämligen i några avsnitt av ”Vi på Saltkråkan” under jul och kunde inte fundera ut hur det nu var alla familjerelationer hängde ihop där på ön egentligen. Så idag tog jag hjälp – först av småbarnspapporna på jobbet – och sen slutligen av allvetande Wikipedia.

Min fundering var nämligen huruvida Skrållan var barn till Både Malin (hon alla killar i min ålder var kär i, vilket också bevisades av lunchsamtalet) och hennes make Peter eller om hon var dotter till bara Malin från nåt tidigare förhållande. Peter känns nämligen aldrig vid Skrållan, han har inget med henne att göra. Hon är Malins ansvar.

Vi funderade fram och tillbaka men Wikipedia har nu kommit med svaret (visste för övrigt inte att Saltkråkan skrevs direkt för TV och inte i bokform först). Skrållan är bådas barn (vilket säkert är helt tydligt om man sett alla filmerna…). Alltså – hon är född i en kärnfamilj men har en pappa som tycker det är mammans ansvar att ta hand om henne. Aldrig får man då vara riktigt nöjd… 🙂

Saltkråkans persongalleri

 • Maria ”Tjorven” Grankvist, en flicka bosatt på Saltkråkan och som när hon först presenteras är i sjuårsåldern. Egentligen heter hon Karin Maria Eleonora Josefina, men hon kallas bara för Tjorven, för hon ser ut som en sådan tycker hennes mamma. Hon har en stor S:t Bernhardshund vid namn Båtsman och två äldre systrar. Hon är en aning lillgammal och hänger ofta efter Melker med fraserna ”Farbror Melker, vet du vad?” och ”Farbror Melker, varför badar du alltid med kläderna på?”.
 • Pelle (Pär) Melkersson, yngste son till Melker och ”världens djurvänligaste lilla kille”. Hittar ett getingbo han betraktar som sitt, vilket Melker ogillar då han ofta blir stungen. Tycker att ”rävar också kan få leva
 • Melker Melkersson, mest känd som ”farbror Melker”, ensamstående far (änkeman) till Malin, Johan, Niklas och Pelle. Totalt ohändig, men älskar sina barn. Försörjer sig som författare. Medverkade i samtliga produktioner utom Skrållan, Ruskprick och Knorrhane.
 • Stina, Tjorvens lekkamrat och stundom rival om Pelles gunst. Bor egentligen i Stockholm hos sin mamma, som är kallskänka, men tillbringar somrarna hos morfar Söderman på Saltkråkan. Berättar ofta osannolika historier om saker som hänt ”hemma på vår gata i stan”.
 • Teddy och Freddy Grankvist, äldre systrar till Tjorven. Är egentligen döpta till Teodora resp Fredrika. Medverkar inte i de två sista filmerna.
 • Malin Melkersson Malm, Pelles storasyster, som får fungera som mamma i familjen Melkersson. Gifter sig så småningom med Peter Malm och får dottern Skrållan och ytterligare ett barn (en pojke).
 • Johan och Niklas Melkersson, Pelles storebröder, kompisar med Teddy och Freddy. Medverkar inte i de två sista filmerna.
 • Nisse och Märta Grankvist, Tjorvens föräldrar. Trygga och stabila, till skillnad från farbror Melker. Märta medverkade inte i Tjorven och Skrållan.
 • Gubben Söderman, Stinas morfar.
 • Skrållan Malm, dotter till Malin och Peter och systerdotter till Pelle. Har en förmåga att försvinna ur sikte. Medverkade för första gången i Tjorven och Skrållan.
 • Peter Malm, Skrållans far och Malins make, syntes för första gången som Malins pojkvän i Tjorven, Båtsman och Moses. Medverkade inte i Skrållan, Ruskprick och Knorrhane
 • Fiskaren Vesterman, Saltkråkans gamla fiskargubbe. Medverkade för första gången i Tjorven, Båtsman och Moses.
 • Ruskprick och Knorrhane, två smugglare som blir ”kompisar” med Skrållan i den avslutande filmen – Skrållan, Ruskprick och Knorrhane.
 • Fru Sjöblom, dam som hyr ut familjen Melkerssons hus till dem i TV-serien.
 • Björn, Malins pojkvän i TV-serien, skollärare på grannön.
 • Krister, En beundrare till Malin som inte riktigt lyckas så bra som han vill.
 • lollo

  tänkte liknande saker under dagen hon säger aldrig pappa under någon av filmerna, han sitter mest och små ler åt hennes hyss. men enligt diverse beskrivningar på filmer mm så har skrållan samma efternamn som Peter och att malin och peter har fått ett barn osv, tänkte på andra barnet man nämner aldrig peter i den filmen, men även där heter Malin och Skrållan Malm i efternamn och vem skiljde sig på den tiden ?? Han är nog far åt de båda

 • Tvminnen

  Det är ju faktiskt 60-talet och då jobbade pappora medans mammorna var hemma med barnen. 😉 Vid nåt tillfälle blir Peter sjuk och är därför inte närvarande på ön och vid några andra tillfällen får man höra att han jobbar. Men som sagt var om man sett alla Saltkråkan-filmerna så vet man att han är en hel del med Skrållan också. Jag är ganska insatt i det där med Saltkråkan då jag och en vän håller på med en dokumentärserie om det just nu.

 • Tvminnen

  I Tjorven och Mysak-filmen tror jag Skrållan och Peter är en del med varandra.